Fietsen in de Schoorlse Duinen

Fietsen in de Schoorlse duinen

Wil je ook op de fiets het natuurschoon van de Schoorlse duinen ontdekken? Lekker eropuit trekken met de familie, je partner of met vrienden?

In dit artikel zullen we een tipje van de sluier oplichten over het maken van fietstochten in één van ’s lands mooiste natuurgebieden.

Over de Schoorlse duinen

De Schoorlse Duinen bestonden voorheen alleen uit zand. Begin vorige eeuw werd begonnen met de aanleg van zwarte dennenbossen, loofbossen, heidevelden en vooral veel helmgras om het zand te temmen.

Het doel was om de kust te beveiligen en te voorkomen dat de landerijen telkens ondergestoven werden.

Het zal je dan ook misschien verbazen dat er in 1979 een groot gat in de eerste duinenrij werd gegraven. Het zoute water kon zo vrij de duinen binnenstromen en een uniek stukje natuur creëren. ‘De Kerf’ was geboren. Dit is het eerste grote voorbeeldproject van ‘dynamisch kustbeheer’.

Door deze nieuwe manier van duinbeheer is een uniek stukje duingebied ontstaan, de moeite waard om te bezoeken.

Schoorlse duinen

De Schoorlse duinen is het breedste duingebied (tot 5 km breed) van de kop van Noord-Holland. De hoogste duin is hier te vinden (55,5 meter boven N.A.P.). Ook vind je hier het hoogste klimduin: van maar liefst 51 meter boven N.A.P. Even van je fiets afstappen! De klim is het zeker waard want het uitzicht is grandioos.

Er zijn eveneens stuifduinen aanwezig, die een prachtig uitzicht bieden. In totaal beslaat het gebied zo’n 1800 hectare.

In april 2010 heeft er een grote brand gewoed. 200 brandweerlieden zijn dagenlang bezig geweest om de (waarschijnlijk aangestoken) brand onder controle te krijgen. Inmiddels is het natuurgebied grotendeels hersteld.

In welk seizoen je ook een bezoekje brengt aan dit paradijsje voor natuurliefhebbers; het gebied zal je (steeds weer) betoveren.

’s Winters lekker uitwaaien en genieten van de stilte en de rijp op de bladeren.

’s Zomers een beschutte duinpan opzoeken en heerlijk van het zonnetje en de natuur genieten.

De Berenkuil

De Berenkuil Schoorl

Wat je zeker niet mag missen tijdens het fietsen door de Schoorlse duinen is De Berenkuil, een natuurlijke rustplaats op weg naar zee. De berenkuil bestaat al sinds 1963 en je kunt er terecht voor een heerlijk kopje koffie, thee of een koud pilsje. Ook voor een gebakje of broodje ben je hier aan het juiste adres.

Je vindt De Berenkuil op de Schoorlsezeeweg 2. Dit is de weg die vanaf de Oorsprongweg richting de zee loopt.

Flora en fauna van de Schoorlse duinen

In de Schoorlse duinen broeden in het voorjaar vele vogelsoorten, zoals de groene specht en de nachtzwaluw.

In de herfst stikt het er van de paddenstoelen (wel 800 soorten!) en staat de heide in bloei met paarse bloesem.

In het strandgebied bij ‘De Kerf’ vind je zeekraal, schorrenzoutgras en zeeraket.

Verder kom je korstmossen en kraaiheide tegen.

Opmerkelijke planten zoals zilt torkruid en strandbiet, en unieke dieren zoals de bontbekplevier en de rugstreeppad zullen je verrassen.

Wellicht kom je ook runderen tegen, zoals de Japanse Wagyu koe. Door de begrazing zorgen zij voor herstel van bepaalde plantensoorten.

Fietsroutes Schoorlse duinen

De Schoorlse duinen zijn autovrij, wat aantrekkelijk is voor zowel fietsers als wandelaars.

Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen (voorheen Bezoekerscentrum Schoorl), aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl, kun je een plattegrond van het gebied kopen. Dit bezoekerscentrum is geopend van 10-17 uur.

Vanaf Fietsenwinkel Schoorl is het ongeveer 5 minuten fietsen naar het bezoekerscentrum.

Er is in totaal 60 km aan fietspaden aanwezig. De meeste fietsroutes hebben een lengte van rond de 30 km, en een duur van rond de 2 uur.

Je kunt ook verschillende routes met gekleurde paaltjes volgen. Je zult niet snel verdwalen.

Er zijn hoogteverschillen, maar de moeilijkheidsgraad is over het algemeen niet hoog.

Onderweg kom je langs plekken als ‘De Berenkuil’, het ‘Ganzenveld’ en het Vogelmeer (een duinmeertje). Ook kun je een stuk langs het strand en ‘de Kerf’ fietsen.

Vraag gerust om advies bij Floor van Fietsenwinkel Schoorl. Wil je goede fietsen huren voor één of meerdere dagen om lekker onbezorgd te kunnen fietsen in de Schoorlse duinen?