Mountainbike Parcours Schoorl

Mountainbike Parcours Schoorl

Mountainbike Route Schoorl

Mountainbike Parcours Schoorl, oftewel Mountainbike Route Schoorl, biedt je een zeer gevarieerde en uitdagende mountainbike route.

Laat de Schoorlse Duinen trillen op hun grondvesten met deze 5 km brede en 15 km lange track, dwars door dichte naaldbossen, over steile duinen en langs uitgestrekte heidevelden.

Ben je een gevorderde biker? Dan mag je rekenen op een aantal forse klimpartijen. Hoogtepunt is de ‘Schoorlse Nok’; met zijn 48 meter boven NAP een flinke uitdaging voor je kuiten en bovenbenen.

Ben je een beginner? Dan kun je ook kiezen voor een ingekorte route en geniet je toch optimaal van wat de omgeving je te bieden heeft.

Dus of je nu aan je conditie wilt werken en je persoonlijk record wilt verbeteren, of lekker actief bezig wilt zijn met vrienden of familie: je kunt op elk gewenst niveau het mountainbike parcours Schoorl volgen.

Het overgrote deel van de route bestaat uit een ‘singletrack’. Dit is een pad met bijvoorbeeld krappe bochten tussen bomen door, obstakels (zoals boomwortels) en mogelijkheden om daar overheen te springen.

Dat is technisch dus best lastig, maar het ligt er uiteraard aan met welke vaart je dit pad volgt. Er liggen ook vaak planken op de zandstukken ter ondersteuning.

Klimpartijen en snelle afdalingen wisselen elkaar af. Een klimpartij wordt altijd beloond met een mooi uitzicht.

Startpunten Mountainbike Parcours Schoorl

Op korte afstand van Fietsenwinkel Schoorl liggen 2 startpunten voor het mountainbike parcours Schoorl. Deze liggen beide bij de duinrand van het Klimduin:

Startpunt A.

Op de Postweg nummer 2 in Aagtdorp (wijk van Schoorl) ligt het ‘witte huis’, bij iedereen bekend. Dit is het officiële startpunt (en finishpunt) van het mountainbike parcours. Er is parkeergelegenheid vlakbij, bij manage Poelenburg.

Startpunt B.

Bezoekerscentrum ’t Zandspoor, Oorsprongweg 1. Er is hier eveneens parkeergelegenheid.

Vanuit hier kun je het fietspad nemen naar de ‘Berenkuil’ op de Julianalaan. Na ongeveer 1 km kruist dit fietspad de MTB route. Een goede warming up voor het echte werk!

Route Mountainbike Parcours Schoorl

Bewegwijzering

Wij geven geen kaart mee van het gebied, want die heb je eigenlijk niet nodig. Je kunt simpelweg de paaltjes volgen. Deze zijn te herkennen aan de blauwe pijltjes en een fietslogo.

In geval van nood kun je de hulpdiensten informeren waar je je bevindt in het gebied. Op de paaltjes staan namelijk nummers (1 t/m 48).

De medewerkers van Fietsenwinkel Schoorl geven je, indien gewenst, met alle liefde een persoonlijke uitleg over het MTB Parcours.

Route

Tijdens de heuvelachtige rit doorkruis je donkere dennenbossen. Je beklimt vervolgens het uitzichtpunt ‘Zwarte Blink’.

Daarna stuif je door hoge, open stuifduin en vervolg je je weg door de bossen die langs de zee liggen. Dit natuurgebied heet ‘de Kerf’.

Vervolgens passeer je de ‘Bokkenweide’. In de volksmond heet deze weide de ‘geitenwei’. Een eeuw geleden stond hier de allereerste boomkwekerij van Staatsbosbeheer.

Het meest inspannende stuk bewaren we voor het laatst. Je kunt de ‘Schoorlse Nok’ beklimmen. Met 48 meter boven N.A.P. is dit één van de hoogste duinen van Nederland.

De inwoners van Schoorl noemen dit ‘de blanke top der duinen’.

Planten en dieren

Als je nog gelegenheid hebt om om je heen te kijken en omhoog, kun je in een flits oog in oog staan met vossen, hazen, konijnen en roofvogels.

Om te voorkomen dat het duin dichtgroeit zijn er Japanse koeien uitgezet in dit gebied (de ‘Wagyu’ koe). Hierdoor kunnen dieren als vlinders, zandhagedissen en zangvogels als de ’tapuit’ voortbestaan.

Het is best de moeite waard om tussendoor een keer af te stappen. In elk seizoen is het landschap hier anders.

In juni en juli zijn de velden bijvoorbeeld bedekt met witte orchideeën.

En in de herfst kun je meer dan 800 soorten paddenstoelen vinden.

In augustus kleurt de heide paars. En in mei broeden er veel vogels.

Tips vooraf

29 inch

Als je een bike zoekt die koersvast is en waarmee je langer op snelheid blijft, dan adviseren wij je te kiezen voor een wielmaat van 29 inch. Je houdt dan ook meer grip omdat het contactvlak groter is. Ook rol je lichter en gemakkelijker over obstakels.

Wel is het prettig als je hier enige ervaring mee hebt. Je bent iets minder wendbaar dan met een wielmaat van 26 inch en accelereert ook minder snel.

Je hoeft niet per se lang te zijn om profijt te hebben van een 29 inch. Ook zijn de fietsen tegenwoordig een stuk lichter dan voorheen.

Regels

Staatsbosbeheer beheert het ‘Noordhollands Duinreservaat’, waarvan de Schoorlse Duinen een onderdeel zijn.

Van oktober t/m maart mag je ook op het strand fietsen.

Wanneer je het mountainbike parcours Schoorl volgt, wijk dan in geen geval van de route af. Voor je het weet heb je een boete aan je broek van bijna 100 euro. En ja; er wordt echt gecontroleerd.

Mountainbikeverhuur

Wil je een mountainbike huren (voor op het parcours)? Fietsenwinkel Schoorl helpt je graag! Je kunt eenvoudig mountainbikes huren via ons online reserveringssysteem. Geniet van het avontuurlijke Mountainbike Parcours Schoorl!